![](/media/lib/230/n-biofilm-jak-mozg-318883ad88387696f3589561ec4ecd4c.jpg)
Biofilm działa jak mikrobiologiczny mózg
23 października 2015, 10:47Biolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego odkryli, że jak neurony mózgu, bakterie żyjące w społecznościach porozumiewają się ze sobą za pomocą sygnałów elektrycznych. Wykorzystują do tego kanały jonowe.
![](/media/lib/50/bol-reki-42b9948354a1d8c0d5ae0d49ec6b541d.jpg)
Złudzenie optyczne usuwa ból stawów
15 kwietnia 2011, 11:35Zwykłe złudzenie może znacznie zmniejszyć, a nawet czasowo wyeliminować ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów. Naukowcy z University of Nottingham przekonali mózg, że boląca część dłoni rozciągnęła się bądź skurczyła. Okazało się, że w wyniku tego zabiegu ból odczuwany przez 85% badanych zelżał o połowę (Rheumatology).
![](/media/lib/502/n-biegwterenie-3b920155d33e637c17634c56b8357788.jpg)
Nasz mózg uczy się poruszania ciałem, analizując gigantyczną liczbę wzorców
11 maja 2022, 11:21W jaki sposób mózg decyduje, jak najlepiej poruszać naszym ciałem? Okazuje się, że dla układu nerwowego to spore wyzwanie, gdyż mamy setki mięśni, które muszą być koordynowane setki razy na sekundę, a liczba możliwych wzorców koordynacji, z których musi wybierać mózg, jest większa niż liczba ruchów na szachownicy, mówi profesor Max Donelan z kanadyjskiego Simon Fraser University
![](/media/lib/231/n-ancientbrain-c71b6eb6fd346d2cf9c03e498bc779c3.jpg)
Mózgi mogą ulegać fosylizacji
10 listopada 2015, 11:33Od dawna w nauce panuje przekonanie, że mózgi nie ulegają fosylizacji. W 2012 roku Nicholas Strausfeld poinformował na łamach Nature o znalezieniu pierwszego sfosylizowanego mózgu. Sensacyjne doniesienie zostało przyjęte z dużym niedowierzaniem
![](/media/lib/40/papieros-052d1e4a96a4f3754dc428d9a100bca5.jpg)
Chłopcy żyjący z palaczem mają wyższe ciśnienie
2 maja 2011, 16:27Narażenie na bierne palenie, nawet na bardzo niskim poziomie, zwiększa ciśnienie krwi u chłopców. Co ciekawe, dziewczynki podlegające biernemu paleniu mają niższe ciśnienie od rówieśnic, które nie są wystawione na oddziaływanie tytoniu.
![](/media/lib/509/n-lasery-9e91d7fed3786e05ff95615077af905c.jpg)
„Niemożliwe” unipolarne impulsy laserowe sposobem na przetwarzanie kwantowej informacji
1 lipca 2022, 11:55„Niemożliwy” unipolarny (jednobiegunowy) laser zbudowany przez fizyków z University of Michigan i Universität Regensburg może posłużyć do manipulowania kwantową informacją, potencjalnie zbliżając nas do powstania komputera kwantowego pracującego w temperaturze pokojowej. Laser taki może też przyspieszyć tradycyjne komputery.
![](/media/lib/233/n-mikroplastik-6494cd723306a78c74f26b8f9ca17935.jpg)
Nowa metoda wykrywa także najdrobniejsze mikroplastiki
3 grudnia 2015, 12:24Dwoje studentów z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego opracowało metodę wykrywania i zliczania najdrobniejszego nawet mikroplastiku.
![](/media/lib/78/zel01-42cdcf5a1f62b9455ebcb7a32b0a5e07.jpg)
Wstrzykiwalny implant przy uszkodzeniach krążków międzykręgowych
19 maja 2011, 15:32Brytyjscy badacze zaproponowali rozwiązanie, które przyniesie wielką ulgę osobom cierpiącym na chroniczne bóle pleców. Ponieważ często są one spowodowane degeneracją krążków międzykręgowych, będzie można zastosować wstrzykiwalny implant z biomateriału.
![](/media/lib/518/n-inkubator-bfc442f8072a0dff36c5c28aacd138a8.jpg)
Antybiotyki podawane noworodkom mogą zaburzać pracę ich jelit w dorosłym życiu
13 września 2022, 08:46Wcześniaki i dzieci o niskiej wadze urodzeniowej standardowo otrzymują antybiotyki. Mają one zapobiegać infekcjom, na które takie dzieci są bardzo narażone. Jednak, jak donoszą uczeni z University of Melbourne, podawanie antybiotyków na wczesnym etapie życia może negatywnie odbijać się na życiu dorosłym. Uczeni zauważyli, że u nowo narodzonych myszy, ma to długotrwałe skutki dla mikrobiomu, jelitowego układu nerwowego i funkcjonowania jelit.
![](/media/lib/169/n-szare-ciasteczka-32a14422cf03bee325bda84706296fa1.jpg)
Wytrzymała salmonella
23 grudnia 2015, 11:36Patogeny takie jak salmonella, mogą przetrwać w ciastkach nawet pół roku. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Georgia, którzy badali rosnącą liczbę zatruć pokarmowych związanych z produktami o niskiej zawartości wody.